Kariera kelnera.

Wielu twierdzi, a zwłaszcza gospodynie domowe, że jedzenie dużo lepiej smakuje, jeśli ktoś nam je poda, jeśli nie przygotujemy go my sami. I coś w tym chyba jest. Nie bez kozery też lubimy chodzić do restauracji. Można zjeść coś oryginalnego, spróbować nowych smaków i spędzić miło czas w doborowym towarzystwie.

Coraz częściej też, organizując imprezy rodzinne, decydujemy się na zamówienie cateringu. Tym samym nie musimy się martwić o przypieczenie pieczeni, czy górę talerzy do zmywania. Firma załatwi za nas wszystko. Branża cateringowa ciesząc się coraz większym zainteresowaniem, prężnie się rozwija. Najczęściej istniejące już restauracje, dysponując już personelem, zapleczem gastronomicznym i doświadczeniem, decyduje się na poszerzenie swojej oferty o catering. Ciesząc się uznaniem swoich stałych klientów, z pewności znajdą w nich osoby, którym pomysł cateringu się spodoba. Catering na uroczystościach firmowych, rodzinnych, takich jak urodziny, a nawet wesela, świetnie się sprawdza pod warunkiem, że jedzenie oraz obsługa są bez zarzutu. Jak się okazuje bycie kelnerem, to nie taka prosta sprawa. Profesjonalny kelner powinien nie tylko umieć nosić tacę pełną kufli i kilka talerzy naraz w jednej ręce. Kelner powinien dysponować wiedzą z zakresu zdrowego żywienia, dzięki czemu będzie w stanie odpowiednio doradzić wybrednemu klientowi. Wykwalifikowaniem kelnerów z prawdziwego zdarzenia zajmują się szkoły kelnerskie. Oferują one zajęcia, które obejmują swoim zakresem wiedzę z różnych dziedzin jak np. psychologia, ekonomia, język obcy i zasady żywienia. Po uzyskaniu dyplomu i odbyciu praktyk młody kelner jest gotowy by w odpowiedni sposób zadać o gości lokalu i przyjęcia tak, aby mile wspominali spędzone chwile.